De therapeuten en begeleiders die hieronder vermeld worden gaven ons informatie over hun studie en vorming wat een eerste belangrijke waarborg is.

Hun aanwezigheid in deze lijst is geen waardeoordeel over de vele anderen die even efficiënt kunnen zijn. Bovendien is het contact met een therapeut vooral een individuele zaak.

Gratis begeleiding mogelijk?

Hoewel therapeutische hulp arbeidsintensief is en soms gedurende langere noodzakelijk kan zijn is het toch mogelijk van deze hulp kosteloos te genieten. Wel is het zo dat volledig gratis alleen zal mogelijk zijn voor mensen die helemaal niet kunnen betalen. Wiens middelen beperkt zijn maar toch kan bijdragen kan een overeenkomstige  vergoeding gevraagd worden.

Denk je kosteloos of voor een beperkt tarief in aanmerking te komen neem dan even contact op met het Centrum voor algemeen welzijnswerk (CAW) in je  buurt.

Therapeuten per provincie
Antwerpen
Hermine Van Haver
 • Lange Doornikstraat 4, Antwerpen
 • 0475/40 64 82
 • 03/231 72 55
 • hermine.vanhaver@psycholoog.be

Ik ben een oudere psychologe die een jarenlange ervaring heeft rond begeleiding van ouders met kinderen met pedagogische en psychologische moeilijkheden. Zo groeide mijn ervaring en de hulp die ik kan bieden aan één persoon, of koppel die uit hun relatie willen stappen, en/of een nieuw gezin met een andere partner willen vormen.

Mijn manier van werken is systeemgericht, waarbij ik ook aandacht geef aan de omgeving en familie die de mensen omringt.

Mijn accent ligt vooral om samen met één persoon of partners te zoeken enerzijds naar een manier om als ouders kinderen uit vorige en huidige relaties te ondersteunen in hun verwerkingsproces, en nieuwe levenssfeer, en anderzijds toch tegelijkertijd te werken aan het partner zijn voor elkaar.

Nicole Cornelis, Klinisch Orthopedagoge- Relatie- en gezinstherapeute
 • Velodroomstraat 3, Berchem
 • 0497/27 88 85
 • 03/271 03 15
 • nicole.cornelis1@gmail.com
 • www.nicolecornelis.be

Als systeemtherapeute krijg ik de laatste jaren geregeld nieuw samengestelde gezinnen over de vloer. Het was in het begin wat uitzoeken om hier therapeutisch mee te werken omdat dit heel wat nieuwe “problemen” met zich mee bracht.

Mijn manier van werken is systeemgericht, waarbij ik ook aandacht geef aan de omgeving en familie die de mensen omringt.

Een aantal stappen die in “gewone” gezinsvorming logisch op mekaar volgen (eerst koppelvorming en dan aan kinderen beginnen) lopen in NSG omgekeerd en/ of door elkaar: er zijn al kinderen uit een vorige relatie, in het NSG komt er nog een gezamenlijk kind, de emotionele plaats van de “plusouder”, en zo verder…..  Dit kan er voor zorgen dat de gezinsleden in de knoop geraken en begeleiding nodig hebben om zaken uit het verleden te verwerken en los te laten om zo iedereen in de nieuwe constellatie van het NSG in het hier en nu een juiste plek te kunnen geven.

Nicole Allaert, Gezinstherapeute- coach

Als cognitief gesprekstherapeute maar ook als plusmoeder begeleid ik zowel ouders als kinderen vanaf 16 jaar in het zoeken naar harmonie naar harmonieus samenleven. Dikwijls zijn het simpele dingen die een goede verstandhouding in de weg staan .

Aanpassen aan elkaar en aan nieuwe situaties, verandering t.o.v. eerdere gewoontes, verdriet om de echtscheiding, gemis van papa of mama, een partner die moeilijk doet,….zoveel menselijke, moeilijke situaties waar door een gesprek en inzicht een oplossing voor gevonden kan worden.

Door open te staan voor elkaar en begrip op te brengen voor wat de andere aanvoelt kunnen we terug mooie, liefdevolle gezinsbanden bekomen.

Paul Kuijpers
 • Mariaveld 10, Minderhout
 • 03/297 37 70
 • paul.kuijpers@telenet.be

Ik ben werkzaam als contextueel therapeut en relatietherapeut. Ik werk met (samengestelde) gezinnen en koppels. Ik heb een kleine praktijk aan huis en werk binnen een behandelingsinternaat met ouders & jongeren waarvan laatste gedragsproblemen vertonen, vaak door (vecht-)scheiding.

Zoeken naar de verbindingen binnen de (her)nieuwde context van het gezin is vaak waar de focus komt te liggen. De `onzichtbare’ loyaliteit welke er soms is bij nieuw samengestelde gezinnen, is soms de oorzaak van problemen in de relationele sfeer. Gedragsproblemen i.c.m. puberteitsperikelen geeft vaak extra aanleiding tot spanningen.

 

Ook het aangedane onrecht welke jongeren ervaren en zich uitdrukken in gedragsproblemen of spanningen is een zoektocht om deze te kunnen gaan (h)erkennen.

 

Ook werken met de context via een genogram en hierdoor met de geschiedenis van de verschillende opvoeders is vaak verhelderend. Kinderen/jongeren geven vaak aan wel de voordelen die er meer zijn te willen ervaren, dankzij hun bonusouders – en brussen. Hier mag soms meer de nadruk op gelegd worden!

 

Werken met gezinsopstellingen via Duplo is iets wat hierin vaak verhelderend werkt. De krachten naar voren halen binnen de beide gezinnen is belangrijk in deze. Ook hulpbronnen in de vorm van familieleden, buren, leerkrachten e.d. kan van belang zijn om deze te betrekken. Dit alles uiteraard in samenspraak met de betrokkenen.

Viviane Thijs 'Nieuwe Wegen' - Systeem - en familiepsychotherapie
 • Steenweg Op Oosthoven 114, Turnhout
 • 0496/85 64 70
 • vivianne@nieuwewegen.be
 • www.nieuwewegen.be

Bij ‘Nieuwe Wegen’ kan je terecht met je opvoedkundige zorgen in het ‘het nieuw samengesteld gezin’ en met je relationele problemen. Ik heb zowel individuele gesprekken als sessies met een paar of met een gans gezin. Jonge kinderen zie ik niet apart.

Als familie- en systeempsychotherapeute gaat mijn interesse en manier van werken vooral uit naar het relationele aspect van ons samenleven en sta ik stil bij betekenissen van allerlei rollen die we vervullen in onze ingewikkelde maatschappij. Nieuw samengestelde gezinnen brengen veel verschillende rollen samen in één gezin. Er dient dus veel onderhandeld en begrepen te worden.

Nieuwe Wegen biedt in deze zoektocht hulp aan.

 

Bianca Goossens

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 11 was. Ik was één van die eerste kinderen die ervoer wat het is om de vreemde eend in de bijt te zijn in de klas en elke week met een rugzakje heen en weer te moeten gaan van mama naar papa. Ik kreeg een nieuwe stiefpapa en later ook een stiefmama. Mijn leven was anders als dat van de kinderen uit kerngezinnen. Het evenwicht dat er was, moest opnieuw gevonden worden.

Waar ik toen de uitzondering was, groeit nu zeker 1 op 10 kinderen op in een nieuw samengesteld gezin. En als ik om me heen kijk, zie ik nog altijd dezelfde zoektochten en kluwens die ontward dienen te worden want in al die nieuw samengestelde gezinnen zitten plots veel meer spelers (al dan niet) rond de tafel, allemaal op zoek naar hun eigen plekje, hun eigen geluk.

Als psychologisch consulente en opgeleid als relatietherapeut aan de school voor relatietherapie van May Michielsen en Jan Lens, heb ik me recent nog bijgeschoold tot ‘Stiefplan-coach’ in Nederland (Popelier opleidingen Marijn Kooistra-Popelier en Corrie Haverkort) om te helpen het kluwen bij plusgezinnen te ontwarren en te zorgen voor een stabielere relatie en een gelukkiger gezinsleven, om die plusfactor -die ook heel mooi kan zijn- volop te kunnen beleven binnen een nieuw samengesteld gezin. 

Om mij nog meer te verdiepen in de individuele problematieken die vaak achterliggend een rol spelen, volg ik nog een bijkomende opleiding tot Contextuele Counselor bij ‘Leren Over Leven’.

Vlaams-Brabant
Cindy Schepers

Een nieuw samengesteld gezin is een uitdaging. Als gespreks- en relatietherapeute begeleid ik (stief)ouders en koppels om de relaties in hun nieuw samengesteld gezin te verbeteren. Als mama én plusmama ken ik de uitdagingen ook in mijn eigen leven.

Je kan bij me terecht voor individuele begeleiding, relatiebegeleiding en infoavonden.

Zo ontstaat er meer rust en harmonie in het gezin, en kunnen de kinderen opgroeien in een veilig nest. Want het is mijn ervaring dat als iedereen zijn of haar plekje mag innemen in het gezin, het nieuw samengesteld gezin een meerwaarde kan worden van wie er deel van uit maakt.

 

 

Caroline Debal

Plusouder worden staat bij niemand op het verlanglijstje als je jong bent. Het overkomt je. Je wordt verliefd op een man of vrouw met kinderen. En anders dan iedereen denkt, je weet niet waarvoor je kiest. Na verloop van tijd kunnen verschillende emoties de kop opsteken: onzekerheid over jezelf en je beslissingen, boosheid, onmacht, teleurstelling, verdriet en irritaties.

Het kennen van de risicofactoren kan helpen om te voorkomen dat je, als nieuw samengesteld gezin ook daadwerkelijk in de valkuil valt. Zoek op tijd hulp, het is de moeite waard.

Als ervaringsdeskundige begrijp ik heel goed hoe uitdagend het leven soms kan zijn in een relatie en een nieuw samengesteld gezin.

Ik heb de opleiding tot Stiefplan-coach in Nederland gevolgd en gebruik deze methodiek nu ook in mijn eigen praktijk.

Ik ga uit van de kracht en kwaliteit die ieder individu en iedere groep bezit. Als coach begeleid ik jou en je nieuwe partner om terug balans te krijgen in je leven, je relatie, je gezin.

Oost-Vlaanderen
Isa Deschuyteneer, Centrum Zon – Maan vzw.

Ik ben kinderbegeleidster en psychotherapeute. Ik bied psychologische en pedagogische hulp aan gezinnen, ouders, stiefouders, kinderen, jongeren, partners en ex-partners. Kinderen, ouderschap en partnerschap staan centraal bij het werken met nieuwe gezinnen, echtscheiding, overlijden, alleenstaande ouders, partnerrelaties en emotioneel gedrag.

Ik werk vanuit het contextuele gedachtengoed van Nagy, de kritische begeleiding volgens Hendrickx en de integratieve psychologie. Intervisie, supervisie en bijscholingen staan garant om kinderen, ouders en partners constructief te kunnen begeleiden. Naast therapie geef ik ook lezingen, worshops en vormingen over deze thema’

Luc De Mey, Therapiepraktijk Holos

Emoties, hechting, hechtingskwetsuren. Drie sleutelwoorden in mijn werk als relatietherapeut.

 

Ik studeerde Gezinswetenschappen en ben nadien opgeleid tot Systeemtherapeut.

 

Maar om relationele moeilijkheden efficiënt aan te pakken had ik meer nodig. Ik volgde daarom de opleiding tot EFT-therapeut (Emotionally Focused Therapy).

 

Vanuit deze visie help ik mensen in allerlei relaties:

 • Koppels (man-vrouw, man-man, vrouw-vrouw)  met relatiemoeilijkheden.
 • Nieuw-samengestelde koppels of gezinnen.
 • Ouder(s) met opvoedingsvragen of –problemen.
 • Adolescenten of pubers in conflict met ouder(s).
 • Grootouders t.o.v. eigen kinderen of kleinkinderen.
 • Allerlei andere familiale moeilijkheden.
West-Vlaanderen
Dirk Cosaert, Gezinstherapeut/scheidingsbemiddelaar

Als contextueel therapeut spits ik me toe op de relationele context, en in het bijzonder de familiale relaties. Nieuw Samengestelde Gezinnen kunnen bij mij terecht voor verwerking van de vroegere partnerrelatie, verwerking van de scheiding, relatietherapie, opvoedingsproblemen, omgang met (stief)ouder, halfbroer, …

Als bemiddelaar kunnen Nieuw Samengestelde Gezinnen bij mij terecht voor het maken van een (nieuwe) verblijfs- overeenkomst, problemen in de communicatie met de ex-partner. Geen individuele therapie voor kinderen <12jr. Ze kunnen wel betrokken worden in het kader van een bemiddeling of gezinstherapie.

Thepco vzw - Therapie en pedagogische counseling
 • IJzerstraat 67, 8370 Blankenberge
 • 0486/74 15 64
 • info@thepco.be
 • www.thepco.be

Bij Thepco vzw hebben we ruime ervaring in het werken met jongeren, kinderen en ouders binnen een co-ouderschap context of in een Nieuw Samengesteld Gezin.

Onze benadering is Systemisch en Oplossingsgericht.

We werken op het tempo en met de hulpvragen van de verscheidene gezinsleden om tot positieve merkbare veranderingen te komen in het dagelijkse leven van alle gezinsleden.

Als er twijfels of vragen zijn, bezoek gerust onze website of aarzel niet om contact met ons op te nemen.