Vermits het onze eerste zorg is om de  negatieve gevolgen van de scheiding voor jou zo beperkt mogelijk te houden bieden we je verschillende mogelijkheden om je weerbaarder te maken bij de scheiding van je ouders  en om de overgang in een eventueel nieuw samengesteld gezin  te bevorderen.

Nuttige adressen
 • Kinderrechtencommissariaat
  Hun klachtenlijn onderzoekt klachten over onrecht tegenover kinderen en jongeren. Zowel ouders als het kind in kwestie kunnen terecht bij deze klachtenlijn.
  Deze instantie komt dan tussen als bemiddelaar en probeert zo naar een oplossing te zoeken.  
  www.kinderrechten.be
 • Awel:
  Een klacht neerleggen is een ingrijpende beslissing. Misschien wil het kind op een andere  manier geholpen worden of wil het kind gewoon eens zijn verhaal vertellen. Voor een luisterend oor kan je terecht bij ‘Awel’.
  www.awel.be
 • Jongerenadviescentrum (JAC):

  Misschien wil het kind enkel informatie en advies  rond een bepaald  onderwerp. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen hiervoor terecht bij het Jac., het jongerenadviescentrum.
  www.jac.be 
 • Kinderrechtswinkel:

  Misschien is het kind op zoek naar informatie over zijn rechten? De kinderrechtswinkel legt de rechten van het kind uit  op een speelse en verstaanbare wijze.
  www.kinderrechtswinkel.be 
 • Villa Pinedo:

  Bij hen vind je een site waar jongeren ‘thuis’ zijn. Zij kunnen hier terecht voor info over de scheiding van hun ouders en wat dat met hen doet. 

  www.villapinedo.nl 
 • Twee Huizen:

  Op deze site vertellen kinderen en jongeren wat ze denken en voelen wanneer hun ouders uiteen gaan, en wat ze dan kunnen doen. Ouders vinden inspiratie om hun kind te ondersteunen en om hun ouderschap goed te regelen. 

  www.tweehuizen.be
Brief aan de jeugdrechter

Heb je een verzoek voor de jeugdrechter om de situatie waarin je zit aan te passen?

Gebruik dan ons model als een handleiding. Zo ben je zeker dat jouw brief alle nodige elementen bevat.

Model “Brief aan de jeugdrechter”
Ervaringen van andere jongeren

Misschien vind je het wel eens leuk om te zien hoe andere jongeren een soortgelijke situatie beleefden. Neem dan even een kijkje op hoe jongeren het beleven. En mochten deze verhalen je inspireren aarzel niet om ons jouw verhaal te vertellen.

Lees ervaringen van anderen