De ideale plusouder bestaat niet

Met deze 7 tips vertellen we je hoe je de best mogelijke plusouder wordt.

 1. Haast je langzaam
  Vlug en onvoorbereid gaan samenwonen vermindert de kans op slagen. Volg eerder het ritme van de kinderen dan je eigen ritme en bedenk dat er ook andere gelukkige vormen van samenleven zijn dan (direct gaan) samenwonen.
 2. Vermijd irreële verwachtingen
  Ga,  voor je eraan begint,  na wat jullie wederzijdse  verwachtingen zijn. We helpen jullie om die grondig met elkaar te vergelijken met een uitvoerige checklist.
 3. Rol van plusouder vastleggen samen met de partner en diens kinderen
  Een plusgezin is geen kerngezin. Er bestaat geen ‘model’ voor de ‘goede plusouder’. Bepaal dus van bij het begin wat die rol zal zijn. Bescheiden beginnen en later aanpassen is een goed idee. Wie het heel goed wil doen maakt een plusouderschapsplan op.
 4. Een ouderschapsplan voor de ouders
  Het is belangrijk dat ook de rol van de ouders duidelijk bepaald is. Minder ‘bevoegdheden’ voor de plusouder is beter dan vage. Het ouderschapsplan is (nog) niet verplicht, maar je kan er wel vrijwillig voor kiezen, ook na de scheiding.
 5. Laat de opvoeding in handen van de ouders
  Als plusouder heb je een eigen mening over opvoeding en studies maar gebruikt die om zijn partner in diens keuzes te helpen. Nooit om de eigen opvatting door te drukken. Moet je partner je bepaalde taken delegeren dan hoort deze zijn kinderen daar duidelijk over in te lichten.
 6. Dwing gezag nooit af, laat het groeien door vriendschap
  Een ouder verwerft zijn gezag tegenover zijn kinderen door hun geboorte. Een plusouder moet  zijn gezag opbouwen. Jouw pluskinderen zaten op jou niet te wachten. Hun vertrouwen langzaam winnen is de beste weg.
 7. Loyaal zijn tegenover de kinderen maar ook tegenover de ex van je partner
  Teveel je partner volgen in het verhaal over diens ex is geen goed idee. Je maakt van die ex een vijand en dat wreekt zich. Daarbij verdragen de kinderen nauwelijks van een ouder dat deze kwaad spreekt over hun andere ouder. Van jou willen ze dat helemaal niet horen.